685 950 899

Les emocions

SDDarrerament es parla molt d’emocions. Sembla com si foren una nova descoberta…i sempre han estat aquí ! Forman part de la dotació de l’espècie i assegurant la nostra supervivència. Tant nostres i tant ignorades! I és que la societat occidental, entestada en racionalitzar-ho tot, no ha fet més que potenciar una palatina desconnexió d’aquestes brúixoles naturals que qualsevol persona porta incorporades de sèrie.

Les emocions són estats afectius que experimentem, una reacció subjectiva a l’ambient que genera uns canvis orgànics (tant a nivell fisiològic com endocrí) innats en les persones, els quals estant influïts per l’experiència. Cada emoció té una tendència d’acció, és a dir, ens mobilitza per a satisfer la necessitats que tenim en un determinant moment per tal de que recuperem el nostre equilibri.

En les persones el fet d’experimentar una emoció generalment barreja un seguit de cognicions, creences i actituds sobre el món que apliquem cada cop que ens trobem davant de situacions concretes, per tant aquestes influeixen en com percebem l’esmentada situació. Un exemple que ens ajudarà a il·lustrar aquest fet serà aquest : Estarem d’acord en que no sentirem el mateix, i no reaccionarem de la mateixa manera, en trobar-nos davant d’un lleó al zoo que si ho estiguéssim a la sabana completament desprotegits, cara a cara amb la bèstia (tenim les de perdre !). En la primera circumstància estarem probablement tranquils gaudint d’un dia de lleure mentre admirem (o ens planyem) del animal. En la segona ens embargarà l’emoció de la por que activarà tots els sistemes per a fugir i posar-nos en lloc segur (Així cobrin la necessitats detectada de protecció).

 

leon

 

En els humans s’han identificat 6 les emocions bàsiques (depenent de l’autor el número pot variar fins a 8), les quals compleixen una funció adaptativa :

 

Emoció. Experiència. funció
Por. Ens alerta de la presència d’un perill o amenaça. Comencem a sentir inseguretat, incertesa, ansietat… Tendència a buscar protecció.
Sorpresa. És ràpida i transitòria. Ens sobresaltem, mostrem sorpresa, desconcert… Ens fa focalitzar l’atenció sobre el que ens ha cridat l’atenció amb la finalitat de saber què passa.
Aversió o desgrat. Fàstic, repugnància…ens allunyem o rebutgem la situació o estímul que ens la provoca. Ens produeix rebuig d’allò que se’ns presenta al davant.
Ira. Irritabilitat, enuig, ressentiment, ràbia…generem l’energia necessària per emprendre accions vigoroses. Ens avoca a destrucció en la seva forma més extrema. D’altra banda ens mobilitza per a emprendre accions.
Felicitat. Entusiasme, diversió, eufòria, sentiment de seguretat i benestar. Inhibeix els sentiments negatius al mateix temps que augmenta l’energia disponible. La felicitats ens proporciona l’entusiasme per afrontar qualsevol tasca que estiguem fent. També ens indueix a la preproducció d’allò que ens fa sentir bé.
Tristesa Experimenten soledat, pessimisme, pena…disminuïm l’energia i l’entusiasme per les activitats vitals especialment per les diversions i els plaers. En recollim en nosaltres mateixos per a donar-nos l’oportunitat de plorar una pèrdua , sospesar les seves conseqüències, per a integrar una pèrdua irreparable.

Aquesta exposició s’allunya molt d’un article acadèmic o científic. La meva intenció és donar una idea bàsica i resumida, molt a grans trets , del que és una emoció i quina és la seva funció. Un “fons d’armari” que ens ajudi a comprendre molt del que fem o sentim.

Fins aquí sembla fàcil, oi ? Doncs no ho és tant ja que les emocions, sovint, no es presenten en la seva forma bàsica, sinó que ho fan en forma d’emocions secundàries, és a dir, responen a un sentiment o pensament més primari. Aquestes resulten problemàtiques perquè emmascaren o amaguen el que estem sentint. Aquí va un exemple : Una persona pot mostrar-se airada i realment estar sentint una enorme tristesa i vulnerabilitat. Les persones molt entrenades poden arribar a “desgranar” les seves emocions de tal manera que arriben a saber què senten i a partir d’allà mobilitzen els recursos suficients per a poder cobrir les necessitats que les estaven generant. Què passa quan una emoció no s’escolta? Doncs que ens generarà una sensació de malestar continu, en forma d’angoixa, depressió , etc. que ens acompanyarà fins que no atenguem el que ens vols dir, i cobrim la necessitat que l’està generant. Quan és així, quan no trobem les respostes al nostre malestar, o tenim un a simptomatologia que ens dificulta el dia a dia el millor és demanar ajuda a un professional de la psicologia.

Us deixo un vídeo interessant sobre el tema:

6 Comments

  1. Merely a smiling visitor here to share the love , btw outstanding style. Audacity, a lot more audacity and always audacity. by Georges Jacques Danton. ekbfcfbeecek

  2. I am truly thankful to the holder of this website who has shared this fantastic article at here. ceegededdkcebbdf

  3. Hi, I desire to subscribe for this web site to obtain latest updates, therefore where can i do it please assist. kdbfccfdkgee

  4. I’m really enjoying the design and layout of your website. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Excellent work! dcgkadeadckaefgg

  5. Hello Smith! Thank you for posting this commentary. I didn’t hire a designer to create my theme. You can find this theme in the wordpress editor. This theme it’s called “divine”

  6. Hello John! Thanks for posting your commentary. You can recieve all the updates by pressing “like” button at my facebook page. Then, you will recieve all the updates of this webpage. The following link it’s the Psicobenestar’s Facebook page: https://www.facebook.com/psicobenestar

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *